Zümrüt Ördeği Özellikleri ve Bakımı
Zümrüt Ördeği Özellikleri ve Bakımı
Zümrüt Ördeği Özellikleri ve Bakımından önce ördek hakkında: Zümrüt Ördeği çok zarif bir kuştur ve tamamen evcildir. Farklı süs ördek ırklarının çaprazlamaları sonucu ortaya çıkmıştır. Siyah Doğu Hint Ördeği olarak da bilinir. Ve güzelliği sayesinde süs ördeği olarak bakılmaktadır.
Zümrüt Ördeği Özellikleri
Zümrüt Ördeği, adını bin rengin yansımalarıyla zengin zümrüt yeşili tüylerden almaktadır. Zümrüt Ördeği Özellikleri sıralayacak olursak aşağıdaki gibidir.
- Zümrüt Ördeği yaklaşık olarak 40 cm boyundadır.
- Kilosu 0.8 ila 1.2 kg arasında değişir.
- 5-10 yıl arası yaşayabilirler.
- Püsküllü ördek gibi türlerin aksine, bunda çiftlerin arasında yoğun bir cinsel dimorfizm yoktur. (Erkek ve dişi arasında bariz farklılıklar yoktur)
- Dişinin sadece erkekten biraz daha küçük olduğu, çok koyu bir gagası, tamamen siyah bacakları ve güçlü, çınlayan bir sesi vardır.
- Zümrüt Ördeğin Erkeği , kuyruğundaki klasik ve ayırt edilemez kıvrımla ve neredeyse hiç olmayan tamamen zayıf sesiyle tanınır.
- Siyah bacakları ve sarıya meyilli belirli bir yeşil gagası vardır.
- Zümrüt Ördeği için bilinen renkler şunlardır: farklı renklerin yansımaları açısından zengin zümrüt yeşili tüyler ve baş kısmı boynunun yarısına kadar yeşil renktedir.
- Zümrüt Ördeği, sakin ve barışçıl bir mizaca sahip, çok girişken olduğu için bakımı çok kolay bir türdür. Gün boyu göletlerin yakınında dinlenmeyi sever ve diğer kuşlara ve ayrıca insanlara çok iyi uyum sağlar.
- Zümrüt Ördeği Dişisi, ilkbaharda 20-25 adet yumurta yapabilir ve ayrıca çok sayıda yavru çıkarabilir. (ancak, yavrular saksağan ve gri kargalar gibi yırtıcı hayvanlar nedeniyle her zaman hayatta kalamazlar).
- Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra anne, bebeklere yüzmeyi öğretir.
- Sadece bu da değil, yuvanın inşasıyla da hep dişi ilgilenir.
- Zümrüt Ördeğinin Erkeği tek eşli değildir.
Zümrüt Ördeği Kökeni ve Yaşam Alanı
Zümrüt Ördeği Kökeni Anseriformes takımına ve Anatidae ailesine aittir. Hindistan’a özgü olan bu tür, genellikle “Labrador ördeği” veya “Doğu Hindistan ördeği” olarak anılsa da, yetiştirildiği ülkeye göre farklı isimlerle bilinir.
Zümrüt Ördeği Yaşam Alanı: Günlerini bitki örtüsünün seyrek ve çok yaygın olmadığı gölet ve akarsuların yakınında geçirmeyi tercih eder. Gagasıyla en derinlere ulaşmak için çok iyi uyum sağladığı sığ suları da sever.
Zümrüt Ördeği Ne Yer
Zümrüt Ördeği Ne Yer? sorusunun cevapları aşağıdaki gibi olup detaylı olarak yazdık ki hem Zümrüt Ördeği Bakımı Nasıl Yapılır sorusununda cevaplarıda bulunmaktadır.
- Zümrüt Ördek, neredeyse tüm ördekler gibi omnivor bir türdür.
- Yani hem etçil hemde otçul beslenebilirler.
- Özellikle kış döneminde ağırlıklı olarak tahıllarla (arpa,buğday,mısır) beslenirler.
- İlkbaharda her zaman böcekler, omurgasızlar ve küçük solucanları arar ve sıklıkla bunları yerler.
- Nadirde olsa salyangozlar ve diğer böcekleri tercih edebilirler.
- Bunlara daha sonra meyve ve sebzeler de eklenecektir.
Zümrüt Ördeği Yaygın Hastalıkları
Diğer tüm ördekler gibi Zümrüt Ördeğinde de bu türlerde yaygın olan hastalıkların kurbanı olabilir. Hastalıklar şunlar olabilir:
- İshal ve kabızlık: genellikle aşırı sulu sebze veya otların, ıslak yemlerin yanı sıra hasarlı tahıllar veya diğer yiyeceklerden kaynaklanır, ancak diğer zamanlarda bağırsakta solucanların varlığından kaynaklanabilir. Kabızlık genellikle öğütülmeden verilen tahılların fazlalığından veya yulaf kepeği gibi sindirilemeyen maddelerin yenmesinden kaynaklanırken;
- Parazit hastalıkları: açık havada tarlalarda yaşarlar, daha sonra vücutlarında yaşayan ve çoğalan organizmaları alırlar, genellikle ciddi durumlara neden olur ve ölümlerine neden olabilir.. Bazen sindirim sisteminde, özellikle bağırsakta biriken koksidialardır. Spiroketler, böceklerin ısırması ile bulaşan kan parazitleridir. Diğer bir parazit ise dökülen kirli tüylerde bulunan kırmızı bittir, kapiroketozun en sık görülen faktörlerinden biridir. Son olarak, yemek borusunun mukoza ve submukozasına girerek işlevini felce uğratan ve besinlerin tutulmasına neden olan bir parazit olan trikozom da vardır.
- Genital organlarda anormallikler ve kazalar: yumurta kanalının sarkması, bu organın fıtığı gibi, karın içi duruşa yani yumurtanın karın içine düşmesine neden olur.
- Aspergilloz: esas olarak genç örnekleri enfekte eden bir mantar tarafından bulaşır: bu hastalık solunum yollarını etkiler;
- Baş dönmesi: Ördekler ve kazlar, bazen beyin etkilerinden (inme, menenjit, vb.) ve bazen de parazitlerin varlığından kaynaklanan baş dönmesine eğilimlidir.
- Kramplar: eklemler şişer, hayvanlar yürüyemez ve genellikle ishal olur. Ortaya çıktığında yapılacak bir şey yoktur, çünkü etkilenen ördeklerin çoğu ölür ve bir deri bir kemik haline gelir;
- Sarı ülser: oral mukozada oluşur, genellikle dilin altında biriken, bazen glotise kadar uzanan ve onu tıkayarak boğulmaya neden olan yağlı bir materyalin oluşumuna neden olur, ancak çok bulaşıcı bir hastalık olmasına rağmen kolayca tedavi edilebilir. Lokal tedavi yeterlidir.