Manganat Formülü Nedir ?
Managat iki ayrı elementin atomundan meydana gelen bir kök iyonudur. Bütün iyonların pozitif – elektronit veren (+) ve negatif – elektronit alan (-) iyonları bulunmaktadır. Manganat formülü MnO4-2 şeklinde tanımlanmıştır. Managatın kendisi -2 yüklü bir anyon kökü iken Mn +6 ile her oksijen -2 yüklü yapıdadır. Toplam yük ise +6 + 4.(-2) = -2 şeklinde hesaplanıyor.
Managanat ile permanganat farkıda tam da bu aşamada devreye giriyor. Managat yukarıdaki tanımlamalara göre pozitif yüklü bir iyonken, permanganat ise negatif yüklü bir iyondur.
Managat kökünde 4 oksijen ve 1 manganez olmak üzere 5 atom bulunmaktadır. Managatın bileşkesi ise sembolü MN ve atom muarası 25 olan bir tane Mangan ya da atom numarası 8 olan manganaz bir elementler Sombolü 0 olan oksijenin karışımıdır. Bunun dışında da bazı bileşkeleri bulunmaktadır.
Managat Bileşikleri ve Formülü
Managat, (-) yüklü anyon yapısı nedeni ile (+) yüklü birçok kanyonla tepkimeye girebilir. Managatın oluşturmuş olduğu çok sayıda bileşikler bulunsa da en bilindiklerini sizlere aktaralım.
- Sodyum manganat : Sodyum manganat formülü; Na2(MnO4) olarak tanımlanmıştır. Manganat (MnO4)-2; Sodyum Na+1, manganatın -2 yükü sodyuma, sodyumun da +1 yükü manganata geçer.
- Potasyum manganat ; Potasyum manganat formülü Potasyum K+1, manganat (MnO4)-2; potasyumun +1 yükü manganata geçerken, manganatın -2 yükü ise potasyuma geçer. Ve K2(MnO4) bileşkesi oluşur.
- Baryum manganat ; Baryum Ba+2, manganat (MnO4)-2; baryumun +2 yükünü manganata geçirirken, manganatın -2 yükü baryuma geçiş yapacaktır. Sonuç olarak da BaMnO4 bileşiği oluşur.
- Gümüş manganat ; Gümüş Ag+1, manganat (MnO4)-2; gümüşün +1 yükleri manganata geçerken, manganatın -2 yükü ise gümüşe geçer. Sonuç olarak da Ag(MnO4) bileşiği oluşur.
- Demir (III) manganat : Demir değişken değerler alabilir. +3 değer aldığı zaman demir (III) manganat oluşacaktır.. Bunun da formülü adlandırılır. Formüle edecek olursak Fe2(MnO4)3 şeklindedir. Bu yönle demirden toplamda +6, manganattan da -6 gelir sonrasında da bileşik oluşur.
- Kalsiyum manganat : Kalsiyum da 2A grubunda yer alır. Bu yüzden manganatla Kalsiyum manganat formülü CaMnO4 şeklindedir. Ancak kalsiyum manganat, kalsiyum permanganat kadar yaygın değildir.
- Çinko manganat : Formülü ZnMnO4şeklinde tanımlanır.. Çinko +2 yük alacaktır, böylelikle de bileşik oluşur.