Kuşlarda Tüy Kistleri Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi *2022
Kuşlarda Tüy Kistleri Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi
Kuşlarda Tüy Kistleri Nedenleri Belirtileri ve Tedavisi için yapmanız gerekenler yazımızın içeriğinde bulabilirsiniz. Tüy Kistleri genel olarak tüm kuşları etkileyen bir hastalık olsa da, en çok etkilenenler şunlardır. Papağanlar, Amerika papağanı (mavi ve altın rengi), muhabbet kuşları ve kanaryalardır. Ayrıca tüy kistleri oluşumunun tümör, bulaşıcı bir hastalık olmadığı ve hatta beslenme faktörlerine bile bağlı olmadığı bilinmelidir. Kuşlarda Tüy Kisti veya kendi üzerine kıvrılan tüyün deri altı büyümesine neyin sebep olduğuna göz atalım.
Kuşlarda Tüy Kistleri Nedenleri
Kuşlarda Tüy Kistleri Nedenlerini inceleyecek olursak: ( Ayrıca Evcil Hayvanlarla ilgili en güncel ? en doğru bilgiler için ? HAYVANLAR ? kategorimizi inceleyebilirsiniz.)
- Kanaryalarda tüy kistleri genetik olduğu düşünülürken, kuşlarda genel olarak tüy kistlerine tüy folikülündeki bir enfeksiyon veya yaralanma neden olur.
- Çıkmak isteyen yeni bir tüyün başarısız olması ve bunun yerine tüy folikülü içinde cilt altında kıvrılmasıyla ortaya çıkar.
- Bunu insanlardaki kıl dönmesi hastalığına benzetebiliriz.
- Sonuç olarak, tüy büyümeye devam ettikçe, batık tüyün neden olduğu yumru büyümeye devam edecektir.
- Bu işlem tüy kisti oval veya uzun bir yumru haline gelene kadar devam eder.
- Çoğu zaman, bu durum aynı anda birden fazla tüy folikülünü de etkileyebilir.
- Bu zincirleme reaksiyon fark edilmezse kuşun kısa sürede ölümüne yol açar.
Kuşlarda Tüy Kistleri Belirtileri
Kuşlarda Tüy Kistleri Belirtileri birden fazla olabilir. Kuşun vücudunun herhangi bir yerinde tüy kisti oluşabilir. “Pteril” bir cilt alanı olduğu sürece, yani kafa tüylerinin köklerinin bulunduğu yerler, kanatlar, sırt, göğüs, kloakal bölge, kuyruk tabanı gibi her yerde görülebilir.
Ancak papağanlarda genellikle birincil kanat tüylerinde bulunur. Kistlerin boyutları, ulaşılan sayı ve boyuta bağlı olarak birkaç milimetreden birkaç santimetreye kadar çok değişken olabilir.
Muhabbet Kuşu Tüy Kisti
Muhabbet Kuşu Tüy Kisti: Kuşlarda tüy kistleri oluştuğunda Kuşlarda Tüy Kistleri Belirtileri ayırt edilebilecek başlıca belirtiler şunlardır:
- Tüneklere sürtünmekten veya kendi kendine travmadan kanama;
- Kloak çevresinde (anüs bölgesi) kistler oluşursa dışkının kirlenmesine bağlı enfeksiyon oluşur.
Kuşlarda Tüy Kistleri Tedavisi
Kuşlarda Tüy Kistleri Tedavisi: Teşhis ve tedavi için kuşlarda meydana gelen tüy kistinin geçici veya kalıcı tedavisine zamanında müdahale edilebilmesi için yapılacak en iyi şey, kuşu en kısa zamanda veterinere götürmektir.
- Veteriner hayvana hafif bir anestezi uygulanması ile kistin açılmasına ve etkilenen yerdeki tüyün çıkarılmasını sağlar.
- Daha sonra lokal enfeksiyonu önlemek için topikal bir antibiyotik merhem uygulayacaktır.
- Tüy folikülü cerrahi olarak çıkarılmazsa kuş, içinde tüy kisti geliştirmeye devam edecektir.
- Büyük bir kist olmadığı sürece kuş için sorun teşkil etmez ve kolayca kuruyup kendi kendine düşer.
- Her durumda, evcil kuşumuzun iyiliği için ne zaman müdahale edeceğine karar verebilecek veterinerle iletişim kurmanız gerekir.
- Evde tedavi mümkün değildir.
- Diğer önemli bir tavsiye kanarya besliyorsanız ve bunu üretmek ve çoğaltmak için yapıyorsanız bu semptomları gösteren kuşların yavrularını almayın yani eşleştirmeyin.
- Sağlıklı bir koloni için diğer sağlıklı kuşlardan devam edin.
- Çünkü bu hastalık kanaryalarda genetiktir.
- Kuş Kafesi Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir yazımız için “LİNKE” tıklamanız yeterli olacaktır.