Yumurtadan Yeni Çıkan Civcivin Bakımı Nasıl Yapılır *2022
Yumurtadan Yeni Çıkan Civcivin Bakımı Nasıl Yapılır
Yumurtadan Yeni Çıkan Civcivin Bakımı Nasıl Yapılır: Yumurtadan yeni çıkan civcivlere bakmak, dikkat gerektiren bir iştir. Yeni Doğan Civciv Bakımı: İyi büyümek için ihtiyaçlarına uygun bir beslenmeye ihtiyaç duyan kırılgan ve hassas hayvanlardır. Civcivlerin beslenmesi, bir civcivin büyümesi için ihtiyaç duyduğu yemi sağlamak üzere özel olarak tasarlanmış tahıllar, yemler ve unlardan oluşmalıdır. Bu nedenle vahşi doğada beslenme çoğu zaman yetersizdir.
Ayrıca ortam sıcaklıkları ve hijyenik bir ortam sağlıklı civciv büyütmek için çok önemlidir. Bu sıraladığımız ihtiyaçlardan birini sağlayamamak civcivlerin ölmesine neden olur.
Yumurtadan Çıktıktan Sonraki İlk 4 Gün
Yumurtadan Çıktıktan Sonraki İlk 4 Gün: Civcivlerin yumurtadan çıkar çıkmaz dinlenmeleri ve sıcak kalmaları gerekir. İlk 48 saat içinde ya da 1 Günlük Civciv Bakımı yiyip içmezlerse endişelenmeyin çünkü hala yumurta sarısından enerji ve besin alırlar. Bu ilk aşamadan sonra civcivler bağımsız olarak beslenebilirler.

1 Günlük Civciv Bakımı
1 Günlük Civciv Bakımı için yapmanız gerekenler yazımızın devamında listelenerek belirtilmiş olup, mutlaka yapmanız gerekmektedir.
- Civcivler yumurtadan çıktıktan sonra, ilk gün ortam sıcaklığı 35 derece olmalıdır.
- İkinci gün 34 derece.
- Üçüncü gün ise 33 derece olmalıdır.
- Dördüncü günden yedinci güne kadar ortam sıcaklığı 32 derece olmalıdır.
- Havalandırma çok iyi olmalı, civcivlerin bakıldığı ortam temiz tutulmalı ve ilk başlarda kaliteli civciv gelişim yemi ile beslenmelidir.
- Hobi olarak civciv bakıyor olsanız dahi tavuklarda sık görülen veba (newcastle) hastalığından korunmak için mutlaka civcivlere aşı yapmalısınız.
Civciv Bakımı ve Aşıları
Civciv Bakımı ve Aşıları mutlaka yapılmalı ve kesinlikle ertelenmemelidir. Civciv Bakımı ve Aşıları için sırayla yapmanız gerekenler:

- Birinci aşılama 1-4 günlük arasında iken, HB1 aşısı yapılır.
- Bu burun veya göze püskürtme ile veya içme suyu yoluyla yapılır.
- İkinci aşılama 12-17 günlükken, yine HB1 aşısı ile burun veya göze püskürtme ile veya içme suyu yoluyla yapılır.
- Üçüncü aşılama 28-32 günlük iken, HB1 aşısı ile burun veya göze püskürtme.
- HB1 veya La sota aşısı ile dumanlama veya içme suyuna ekleme yolu ile yapılmaktadır.
Evde Civciv Bakımı ve Püf Noktaları
Evde Civciv Bakımı ve Püf Noktaları için dikkat edilmesi gereken birden fazla değişkenler olup bunları yapıp ve kontrollerinizi sağladıktan sonra civcivler yaşamına devam edecektir. Evde Civciv Bakımı ve Püf Noktaları ise:
- İlk olarak, bir civciv her zaman taze ve temiz suya ihtiyaç duyar.
- Tüketilen su, yemin iki katıdır.
- Yaşamın temeli olması nedeni ile, eksikliği sağlığı ciddi şekilde tehlikeye atıyor.
- Su, boğulmayı önleyici kaplarda servis edilmelidir, çünkü hayvanlar kolayca düşebilir ve çıkamazlar ve boğularak ölüme neden olurlar.
- Her yaş grubu için farklı gıda ürünleri bulunmaktadır.
- Yeni Doğan Civcivlerin yemi, daha büyük civcivlerin yemlerinden farklıdır.
- Yetişkin tavuk yemi civcivlere asla verilmemelidir çünkü yüksek dozda kalsiyum gibi civcivlerin ihtiyaçlarıyla orantısız besinler zararlıdır ve sorunlara neden olabilir.
- Yaşamlarının ilk döneminde (1. günden 1 aya kadar) civcivler, hızlı büyüme nedeniyle yüksek protein gereksinimlerini desteklemelerini sağlayan yüksek proteinli yemlere (%21-23 protein) ihtiyaç duyarlar.
- Yaşamın bu ilk aşamasına yönelik yemlere erken dönem yemleri denir.
- Kuluçka makinesinde doğan ve onlara yaşamayı öğreten tavuğu olmayan civcivler için küçük bir not, beslenmek ve içmek için ekstra bir uyarana ihtiyaç duyabilirler.
- Bu durumda merak uyandırmak ve suyun nerede olduğunu anlamasını sağlamak için civcivin gagasını ıslatabilirsiniz.
- Yem konusunda ise taneleri yere bırakarak merak uyandırmak tavsiye edilir, sesi duyan civciv merak edecek ve yemek olduğunu anlayarak onu gagalayacaktır.
- İlk periyot sırasında kloakın (poposu) kontrol edilmesi tavsiye edilir, çünkü geçidi kapatan bir kuru dışkı tıkacı oluşabilir.
- Bu, civcivin ölümüne neden olarak dışkılamasına izin vermez.
- Oluşursa, nazikçe çıkarılmalıdır.
- Birinci aydan sonra, yaklaşık olarak 1. aydan 3. aya kadar başlayan ikinci döneme girilir.
- Bu aşamada civcivler yarka olarak tanımlanır.
- Uygun yem, birinci dönem yeminden daha az ve yetişkin tavuklar için olan yemden daha fazla %19 protein içeren ikinci dönem yemidir.
- Koksidiyostat ile zenginleştirilmiş yemler, civcivin büyümesini ve sağlığını tehlikeye atabileceğinden, bağırsakta koksidia ile ilgili hastalıkların (gastrointestinal hastalıklar) başlamasına sebep olur.
- Bu dönemde hayvanın vücudu henüz kendini yeterince savunamaz.
- Coccidia, toprakta bulunan ve civciv yuvadan toprağa geçtiğinde onu enfekte edebilen ve güçlü olmamasına rağmen sağlığını bozabilen mikroorganizmalardır.
- Genellikle daha güvenli ve daha etkili olduğu için civcivlerin koksidiyoza karşı aşılanması önerilir.
- Civcivlere yem dışında ot, sebze, meyve, et, balık ve yumurta da verilebilir.
- Yiyeceklerin küçük parçalar halinde verilmesi ve herhangi bir hastalığın yayılmasını önlemek için hayvansal kaynaklı ürünlerin pişirilmesi tavsiye edilir.
- Civciv yemliği, aşırı kalabalık oluşturmadan mamayı tutacak kadar büyük olmalıdır.
- Ayrıca kolayca erişilebilir olması için düşük kenarlara sahip olmalıdır.
- Piyasada, büyüme sürecini çok fazla uyaran birçok vitamin, mineral tuz ve takviye içeren endüstriyel yem bulunmaktadır.
- Bu yemler piliçler için diğer tavuk türlerine göre daha uygun yemlerdir.
- Çeşitli yemlerin bilgi sayfalarındaki talimatları her zaman takip etmeniz ve hayvanlarınız için en uygun olanları almanız tavsiye edilir.
