Kümülatif Ne Demek? Refleksif Ne Demek?
Felsefe ve ekonomi derslerinde karşımıza sıkça çıkan terimlerden bir tanesi olan Kümülatif’i ele alacak ve anlamına göz atacağız. Kümülatif ne demek? Sorusuna ise şu şekilde yanıt vermek mümkün: Kümeli, biriken anlamını taşıyan ve özetle yığılarak biriken şeklinde tanımlayabileceğimiz bir terimdir.
Fransızca sözlüğü karıştırdığımızda ‘’Cumulatif’’ olarak yer aldığını görebiliyoruz. Dilimize Fransızca’dan geçti ve çok sık kullandığımız terimlerden bir tanesidir. Daha detaylı bir inceleme yaptığımızda ise
Kümülatif Nedir?
Sorusu aşağıdaki şekilde karşılık buluyor:
- Kümelenen
- Katlanarak, eklenerek büyüme kaydeden
- Yığılan, biriken
- Kümeli olarak biriken.
Ekonomi dersini ele aldığımızda ise kümülatif ne demek? Sorusunun karşılığı ‘’Gelir Matrahı’’ içerisinde yer alan bir ibare olarak yanıt buluyor. Felsefe ve ekonominin yanı sıra sosyoloji ve psikoloji alanlarında da yine bu terim ile sıkça karşı karşıya geliyoruz.
Felsefe kümülatif midir? Soruları da çok sık karşımıza çıkıyor ve bu da felsefenin, geçmişten günümüze birikerek, yığılarak yeni bilgiler ile katlanması ve güçlenmesi olarak tanımlanıyor.
Ekonomi dalında incelediğimizde ise tolu ya da birikmiş kavramlarının bir adım daha öne çıktığını görebiliyoruz. Vergi ve ödemeler konusunda daha sık kullanılan bir terim ve örneklendirecek olursak: Kümülatif vergi, kümülatif toplam, kümülatif vergi matrahı…
Bir diğer başlığımız da felsefeye dair olduğu için ana konudan çok fazla kopmamak adına her iki kelimeyi de yine Felsefe dalında ele almayı tercih ediyoruz. Bir diğer merak edilen kelimemiz ise ‘’refleksif’ ve şimdi dilerseniz refleksif ne demek? Sorusuna da yine birlikte yanıt arayalım…
Refleksif Ne Demek?
Felsefe biliminde sıkça karşımıza çıkan bu kelimeyi detaylı bir şekilde açıklayalım istiyoruz. Kaynakların büyük bir kısmında refleksif olma kalıbı ile yer alıyor ve açıklama da bu doğrultuda yapılıyor.
Refleksif olma, felsefi araştırmalarının temelinde yer alan en önemli unsurlardan bir tanesidir. Felsefe, kendi kendini sorgulayan bir bilim dalıdır ve bu sayede felsefenin ne olduğunu da yine kendine ve insanlığa açıklamayı görev edinmiştir. Sorular her geçen zaman diliminde biraz daha derinlere iner ve araştırmalar da bu bağlamda netleşecektir.
Araştırmalar neticesinde karşımıza birtakım kavramlar çıkacaktır ve bu kavramların ne olduğunu sorgulamak da yine Felsefe biliminin görevidir. Bu kavramları sorgulama eylemine ise refleksivite ya da refleksif adı veriliyor. Refleksif ne demek? Sorusu, birçok farklı kaynakta bu açıklama ile tanımlanıyor ve editörlerimiz de bu tanımı sizinle paylaşmayı tercih etti.
Obje, varlık ve bilgi gibi kavramlar, Felsefe bilimine öncülük ediyor ve b kavramlar doğrultusunda araştırmalar nitelik kazanıyor. Peki bu kavramlar nedir, ne değildir? İşte tam da bu noktada felsefe kendini sorgulama yetisini kullanıyor ve bu yeti de başlığımızda yer alan sorunun en net yanıtı olacaktır.