Kelp Yosunu Nedir? Kelp Yosunu Faydaları
Kelp Yosunu Nedir? (Esmer Su Yosunu Nedir?)
Kelp Yosunu Nedir veya Esmer Su Yosunu Nedir sorusundan önce, Kelp yosunu veya Esmer Su Yosunu olarak da bilinir, kahverengi alg ailesinden gelir. Kelp Ne Demek sorusunun cevabıda: yosun demektir. Bitki sığ kıyı sularında yetişir. Kelp Yosunu oldukça hızlı büyüdüğü için hasattan sonra sadece 10 gün içinde tekrar eski haline gelir.
Kelp, fiziksel sağlığı korumak için gereken her vitamin ve minerali barındırır. Yaygın olarak tozlar, tabletler ve kapsüller olarak kullanılır. Bitki sadece doktorunuzun tavsiyesi üzerine tüketilmelidir. Yüksek miktarda iyot içerdiğinden, aşırı duyarlılığı veya hipotiroidi olan hastalar tüketmekten kaçınmalıdır. Kelp, sebze olarak yaygın olarak kullanılmaktadır ve zengin besin değeri nedeniyle popüler bir besin takviyesidir.
Kelp’in Besin Değeri
Kelp’in Besin Değeri, Kelp Bitkisi yani Kelp Yosunu içeriğinde neler olduğunu ve ne kadar değerli bir yosun olduğunu anlayabilirsiniz. Kelp Yosunu İçeriği ve Besin Değeri aşağıdaki gibidir.
- Bol miktarda vitamin ve mineral içerir.
- Özellikle hücresel metabolizmada çok önemli bir rol oynayan B vitaminleri açısından zengindir.
- Normal kas fonksiyonunu ve güçlü kemikleri korumada değerli bir rol oynayan magnezyum ve kalsiyum gibi birçok faydalı mineral de vardır.
Kelp Yosunu, Çin ve Japon mutfağının önemli bir parçasıdır. Ancak günümüzde lezzetli bir besin kaynağı olarak dünyanın her yerinde yaygın olarak kullanılmaya başlandı.
- Diyet lifi, vitaminler, mineraller ve diğer organik maddeler açısından zengin bir kaynaktır.
- Bu nedenle, kelp yosunu tüketmenin birçok faydası vardır.
- Vücudu nemli tutmak için harika bir yoldur.
- Bu nedenle yosun çorbası, vücudun hızlı bir şekilde su kaybını önlediği için popüler olarak kullanılır.
- Kelp Yosunu Faydaları arasında, kanseri önlemeyi, pH dengesini korumayı, kemik yoğunluğunu arttırmayı, RBC üretimine yardımcı olur, iyi bir tuz replasmanı, bağışıklığı artırma ve menstrüasyon semptomlarını yönetmeyi içerir.
- Diğer faydaları arasında kilo vermeyi desteklemek, diyabet ve kan hastalıklarıyla mücadele etmek, iltihapla mücadele etmek, kolesterol seviyelerini düşürmek, sindirimi rahatlatmak, anemiyi iyileştirmek ve bağışıklığı güçlendirmek yer alır.
Kelp Yosunu Faydaları
1. Kanser Önleme
Araştırmalar, yosun tüketimi ile kanseri önleme arasında güçlü bir bağlantı olduğunu ortaya koymaktadır. Bitkide akciğer ve prostat kanserini önleyen birçok faydalı bileşik bulunmaktadır. Bu yardımcı maddeler kanserli hücrelerin gelişimini yavaşlatmak ile kalmaz, aynı zamanda meme ve kolon kanserinin tüm vücuda yayılmasını da engeller.
Japon kadınları nadiren bu kanser türlerinden muzdarip olduğundan, yosunun yumurtalık ve meme kanseri oranlarını düşürdüğünü kanıtlayan güçlü kanıtlar vardır.
Yosun zengin bir C vitamini kaynağı olduğu için; serbest radikallerin neden olduğu hasarı azaltır. Ayrıca kanserli hücrelerde apoptozu indükleyen fucoidan içerir. Basit bir deyişle, yosun tüketmek kanser hücrelerini yok eder.
2. pH Dengesini Korur
Kelp alkali bir besindir. Bu, vücutta iyi bir asit-baz dengesini korumanın doğal bir yolu olduğu anlamına gelir. Bu, iyi sindirim ve bedensel süreçlerimizin çoğu için yararlıdır.
3. Kemik Yoğunluğunu Artırır
Kelp, bakır, bor, kalsiyum, çinko ve manganez gibi birçok temel minerale sahiptir. Zayıf ve hasarlı kemikleri olan insanlar, iyi kemik sağlığını geliştirmek için gereken tüm mineralleri içerdiğinden kelp yosunu tüketebilirler. Bir yaralanma veya kazadan sonra iyileşmenizi hızlandırmak için beslenmenize biraz kelp yosunu ekleyin.
Ayrıca mineral eksiklikleri ve osteoporozun neden olduğu tıbbi durumların semptomlarını da önler.
4. İyi Bir Protein Kaynağı
Kelp, 15’ten fazla çeşitli amino aside sahip olduğundan, vücudumuzdaki protein miktarını artırmak için son derece faydalıdır. Sadece hücresel büyümeyi düzenlemekle kalmaz, aynı zamanda yaraları iyileştirir ve kas gelişimine yardımcı olur.
5. RBC Üretimine Yardımcı Olur
Kelp’in kırmızı kan hücrelerinin üretimini de tetiklediği az bilinen bir gerçektir. Kelp, insan kanına çok benzeyen bol miktarda klorofil içerir. Bu nedenle yosun tüketmek vücudumuzdaki tüm organ fonksiyonlarını optimize eder.
6. Tuzun Değiştirilmesi
Tuz eklemeden yemek pişiremezsiniz. Ancak çok fazla tuz da vücuda zararlıdır. Bu deniz yosunu iyot bakımından zengindir ve bu nedenle yosun özü mükemmel bir ikame olarak kullanılabilir. Tuzun olumsuz etkileri olmadan aynı lezzeti verir.
Sodyum alımını azaltmak veya ciddi kardiyovasküler problemler yaşamak istemiyorsanız beslenmenize kelp yosunu eklemelisiniz.
7. Bağışıklığı Artırır
Kelp, bağışıklık sistemimizi gerekli tüm vitamin ve minerallerle besleyerek güçlendirir. Herhangi bir mineral veya vitamin eksikliği çekiyorsanız, kelp tüketmek bağışıklığınızı güçlendirir.
İçinde bulunan potasyum, vücudunuzdaki tüm sodyumu bağlar ve onu sisteminizden atar. Bu nedenle yosun aynı zamanda iyi bir kalp sağlığını da garanti eder.
8. Menstrüasyon Belirtilerini Yönetir
Kadınların ağrılı adet görme semptomları veya PMS’den muzdarip olması sık görülen durumlardır. Kelp yosunu gibi mineral açısından zengin bir gıda mucizevi bir şekilde çalışır ve tüm rahatsız edici semptomları giderir.
9. Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Kelp Yosunu, kilo vermek için mücadele eden insanlara muazzam faydalar sağlar. Fukoksantin sayesinde bitki ağırlığı azaltmaya yardımcı olur ve nar yağı gibi diğer elementlerle birlikte kullanıldığında etkisi maksimuma çıkar.
10. Diyabet ve Kan Bozukluklarıyla Mücadele Eder
Kahverengi alglerde bulunan, kan basıncı da dahil olmak üzere çeşitli kan hastalıklarıyla mücadele eden bir bileşik fucoidan vardır. Ayrıca iskemik hastalıkların giderilmesinde de yardımcıdır.
Ayrıca kan lipidlerini düşürür ve şeker hastalığı olan insanlar için faydalıdır.
11. Anti-İnflamatuar
Tüketmenin en dikkat çekici faydalarından biri, fantastik antioksidan özelliklere sahip olmasıdır. Bu nedenle, uzun süreli iltihaplanmaya neden olan diğer rahatsızlıkları önlemek için kronik iltihaptan kurtulmak isteyen kişilere kelp yosunu önerilir .
Kelp Yosunun Diğer Faydaları
Bu faydaların yanı sıra, birçok avantaj daha var. İşte beslenmenize kelp yosunu eklemenin birkaç nedeni daha.
- Kolesterol seviyelerini düşürür
- Sindirimi rahatlatır
- Bağışıklığı güçlendirir
- Vücuda daha fazla enerji sağlar
- Anemiyi tedavi eder
Saç kırıkları ve saç dökülmesinden şikayetçiyseniz ve saç uzamasını artırmak için yosun takviyeleri alabilirsiniz. Bu deniz yosunu yıllardır birçok Doğu ülkesi tarafından tüketilen popüler bir sebzedir. Şimdi dünyanın diğer bölgelerinde de üretiliyor. Bilmeniz gereken önemli bir konuda, kirli suda yetişen kelp yosunları zehirlidir ve insan sağlığını tehdit eder. Kurşun, arsenik ve kadmiyum gibi toksinler, yosun kalitesini ve saflığını etkiler. Ara sıra yosun tüketmek sağlık için iyi olsa da, hamile kadınlar ve hipertiroidizmi olan kişiler kullanmamalıdır.
Başlıklar
- 1 Kelp Yosunu Nedir? (Esmer Su Yosunu Nedir?)
- 2 Kelp Yosunu Faydaları
- 2.1 1. Kanser Önleme
- 2.2 2. pH Dengesini Korur
- 2.3 3. Kemik Yoğunluğunu Artırır
- 2.4 4. İyi Bir Protein Kaynağı
- 2.5 5. RBC Üretimine Yardımcı Olur
- 2.6 6. Tuzun Değiştirilmesi
- 2.7 7. Bağışıklığı Artırır
- 2.8 8. Menstrüasyon Belirtilerini Yönetir
- 2.9 9. Kilo Vermeye Yardımcı Olur
- 2.10 10. Diyabet ve Kan Bozukluklarıyla Mücadele Eder
- 2.11 11. Anti-İnflamatuar
- 2.12 Kelp Yosunun Diğer Faydaları