Dayanıklılık Nedir ? Fizik Dayanıklılık Formülü
Dayanıklılık nedir ya da dayanıklılık formülü özellikle de fizik derslerinde karşımıza ağırlıklı bir şekilde çıkıyor. Fizikte dayanıklılık katı bir cismin özelliğini kaybetmeden basma, germe veya sıkıştırma gibi etkilere karşı göstermiş olduğu direncin adıdır. Tüm bunların genel ismi “kuvvet uygulamak” olarak adlandırılır –ki dayanıklılığı uygulanan kuvvete karşı gösterilen direnç şeklinde özetlememiz mümkün.
Dayanıklılık Neye Bağlıdır, Dayanıklılığı Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Dayanıklılık neye bağlıdır sorusu yukarıda açıklamasını yapmış dayanıklılık nedir sorusundan sonra akıllara gelen ilk sual. Dayanıklılık kesit alanına bağlı mıdır yoksa değil midir, dayanıklılığı etkileyen faktörler nelerdir genelde karıştırılırlar.
Yapılan bilimsel araştırmalara göre bir cismin dayanıklılığının kesit alanı ve hacmine bağlı olduğu net bir şekilde ifade edilmiş.
Dayanıklılık Formülü
Fizikte dayanıklılık şu şekilde formüle dökülüyor,
DAYANIKLILIK= Kesit Alan / Kuvvet
Formülden ziyade örneklendirmeler yaparak konunun zihninizde daha net pekişmesini isteriz. Örnek olarak çok telli bir saz düşünün. Akort ayarı yaparken sazın telini germeniz onun boyunu uzatacaktır. Germenin oranını git gide artırsanız bir süre sonra tel kopup tekrar kullanılamaz duruma gelir. Özetle şunu söyleyebiliriz. Ters orantılı bir şekilde ilerliyor, cismin boyunu uzatmanız onun dayanıklılığını ve paralelinde de kırılma noktasını düşürecektir. Bu kırılmalar katı cisimlerde de gözlemlenebilir. Bunu bir cismin taşıyabileceği yük şeklinde adlandırabiliriz. Hemen her katı nesnenin belirli bir kırılma noktası vardır. Belirli bir noktaya kadar dayanabilir, daha sonra kırılacaktır. Yine saz örneğinden yola çıkacak olursak, saza bir kâğıt parçasıyla vuruşanız basınç düşük ve dayanaklığı daha yüksek olduğu için bir değişim gözlemlenmez. Fakat büyük bir çekiçle ve yüksek bir basınçla vuracak olursanız gövdesinin dayanamayıp çatlayacağını gözlemleyebilirsiniz.