Betta Balıkları (Kavgacı Siyam Balığı) Özellikleri ve Bakımı

Betta Balıkları (Kavgacı Siyam Balığı) Özellikleri ve Bakımı

Betta Balıkları (Kavgacı Siyam Balığı) Özellikleri ve Bakımından önce: Beta Balıkları, Dövüş Balıkları veya Kavgacı Siyam Balığı ( Betta splendens olarak da bilinir ) akvaryum endüstrisindeki en popüler balıklardan biridir. Bu gösterişli balıklar büyüleyici bir kişiliğe sahiptir ve ayrıntılarla kaplanmış yüzgeçleri ile çok çeşitli canlı renklere sahiptir. Küçük akvaryum hobicileri için ideal balıklardır ve yalnız kaldıklarında iyi büyürler.

betta baliklari kavgaci siyam baligi 3

Betta-Beta Balığı Özellikleri

Betta-Beta Balığı Özelliklerini sıralayacak olursak birbirinden farklı erkek dişi olarak özellikler aşağıdaki gibidir.

  1. Vahşi doğadaki türler, vecil bettalara göre biraz soluktur.
  2. Vahşi doğada vücutlarında veya yüzgeçlerinde renk sıçramaları olan balıklar göreceksiniz.
  3. Ancak bu, tutsak yetiştirilmiş balıkların karakteristik canlı renkleriyle karşılaştırıldığında hiçbir şey değil.
  4. Betta balıkları gökkuşağının herhangi bir rengi olabilir ve genellikle vücutlarında ve yüzgeçlerinde yanar döner veya inci gibi parlak noktalara sahiptir.
  5. Vahşi doğada balıklar genellikle gri veya toprak rengindedir, düz çizgili ve belki de yeşil, turuncu veya yanardöner bir mavi renktedir.
  6. Balık satan yerlerde göreceğiniz vahşi Bettalar ile daha renkli olanları arasındaki temel fark, yüzgeçlerinin şekli ve uzunluğudur.
  7. Dövüşen balıklar cinsel disformizme sahiptir, bu da erkeklerin ve dişilerin farklı göründüğü anlamına gelir.
  8. Hızlı bir bakışla bir Betta’nın cinsiyetini kolayca tanıyabilirsiniz.
  9. Dövüşen balıklar yani betta balıkları akvaryum balık dükkanlarında az bakım gerektiren bir balık olarak anılsa da, onu bir bardak suya koyup sağlıklı olmasını bekleyemezsiniz.
  10. Betta balıklarının renklerinin ve kişiliğinin parlamasını istiyorsanız, akvaryumu düzgün bir şekilde kurmanız ve bir beslenme ve bakım programı belirlemeniz gerekecektir.
  11. Küçük balığınızı mutlu, sağlıklı ve ışıltılı tutmak için bilmeniz gereken her şeyi öğrenmeden önce, bu balığın tarihi, doğal yaşam alanı ve gerekli bakımı hakkında bir şeyler bilmeniz faydalı olacaktır.
  12. Dişi Betta Balıkları Özellikleri:
  13. Çeneden kuyruk tabanına kadar ölçüldüğünde maksimum 6 cm’ye kadar büyüyebilirler (bu, balıkların ölçüldüğü ortak uzunluktur).
  14. Kuyruğun tamamı da ölçülürse toplam uzunluk yaklaşık 7 cm’ye kadar çıkar.
  15. Erkek Betta Balıkları ise:
  16. Uzun ve gösterişli yüzgeçler bulunur.
  17. Pektoral, dorsal ve ventral yüzgeçleri de spesifik çeşide bağlı olarak uzun veya kıvrımlı olabilir.
  18. Vücutları dişiler ile aynı uzunluktadır, ayrıntılı kuyrukları ise toplam uzunluklarını 5 cm’ye kadar uzatabilir.

Betta Balıklarının Kökenleri?

Betta Balıklarının Kökenleri ve yaşam alanları hakkında bazı merak edilenler:

  • Kavgacı Siyam Balıkları Güneydoğu Asya’ya özgüdür, ancak Tayland, Kamboçya, Laos ve Vietnam’da başka çeşitler bulunabilir.
  • Mekong Deltası boyunca nehirlerde, pirinç tarlalarında, sulama kanallarında ve göllerde yaşayan 70’den fazla kavgacı siyam balığı türü vardır.
  • Bettalar, Gourami ailesinin bir parçasıdır ve bir tür anabantoiddir (labirent balığı olarak da adlandırılır), yani yüzeyde nefes alma yeteneğine sahiptirler. Bu, küçük su birikintileri gibi düşük oksijenli ortamlarda bir süre hayatta kalmalarını sağlar.
  • Esaret altındaki ve vahşi türlerin popülasyonu normal kabul edilse de, Uluslararası Doğayı Koruma Birliği’nin ( IUCN ) Kırmızı Listesi, bazı nadir Betta türlerini nesli tükenmekte olan olarak tanımlar.

Betta Balıklarına Neden “Kavgacı Siyam Balığı” deniyor?

Betta-Beta Balıklarına Neden Kavgacı Siyam Balığı: Kavgacı Siyam Balıkları olarak bilinirler çünkü erkeklerin bölgesel bir eğilimi vardır ve başka bir erkeğin yakın varlığına tahammül etmezler.

  • Doğada, kavgacı erkekler, biri kaçana veya öldürülene kadar agresif bir şekilde savaşır.
  • Akvaryumda beslenen, Betta erkekleri yüzgeçlerini genişçe yayarlar ve birini gördüklerinde saldırmaya çalışırlar. Yansımalarını görünce bile agresif tepkiler verecekler.
  • Dişiler o kadar agresif değildir ve yeterli alan varsa aynı tankta bir arada tutulabilir. Bununla birlikte, stresli olduklarında veya sıkıldıklarında, hatta arkadaşlarını ısırdıklarında bile birbirlerine dürtme eğilimindedirler.
  • Hem erkekleri hem de dişileri ayrı akvaryumlarda veya yaklaşık olarak aynı boyutta birkaç yavrudan fazla olmamak üzere tutmak en iyisidir. Dövüşen balıklar stres altında olmadıkça kendilerini yalnız hissetmezler veya tanktaki diğer türleri ile etkileşime girmezler.
  • Bettalar genellikle eğlenir, meraklı ve sakindir. Duyarlıdırlar ve çevreleriyle olduğu kadar insanlarla da etkileşime girmeye isteklidirler.

Bir süredir Tayland ve Malezya’da, bu balıkları becerileri ve agresif doğası için savaştırmak bir eğlence haline geldi. Amerika Birleşik Devletleri’nde yasadışı olmasına rağmen, betta dövüşü Asya’nın bazı bölgelerinde hala popülerdir.

Betta Balıkları Vahşi Doğadan mı Gelir?

Betta Balıkları Vahşi Doğadan mı Gelir sorusunun cevabı: Bettaları Avrupa’ya kimin getirdiğinden emin değiliz, ancak 19. yüzyılın sonundan bu yana bazı meraklılar, fantastik renkleri ve peçe şeklindeki kuyrukları için savaşan balık türlerini çiftleştirdiler.

Yerli Betta Balıklarının çoğu, bu Avrupalı ​​soydan türemiştir ve birçok nesil artık vahşi atalarının yerini almıştır. Bu nedenle, evcil bir Betta almaya karar verirseniz, vahşi doğadaki balık popülasyonuna zarar vermiyorsunuz.

Güzel Erkek Betta Balık çeşitleri genellikle balık satan yerlerde bulunur. Bir dişi ve daha nadir bir Betta türü satın almayı tercih ederseniz, özel bir akvaryum mağazasına ihtiyaç duyabilirsiniz.

Nadir Bulunan Beta Balıkları şunlardır:

  • Taç kuyruklu betta
  • Yarım ay betta
  • Betta Çift Kuyruklu
  • Betta Combtail (Hibrit olarak da bilinir)
  • Betta gül kuyruğu

betta baliklari kavgaci siyam baligi 1

Betta-Beta Balıkları Ne Kadar Yaşar?

Betta-Beta Balıkları Ne Kadar Yaşar? Dövüşen bir balığın yaşam beklentisi, tutulduğu koşullara bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Bol dekorasyonlu ferah bir yaşam alanı sağlar ve uygun şekilde bakımını yaparsanız Betta’nız 2 yıl boyunca huzur içinde yaşayabilir. Bazı akvaryumcular bu balıklara 5 yıl bakabiliyor.

Betta Balığı Nasıl Üretilir?

Betta Balığı Nasıl Üretilir? Betta yetiştirmek zor değildir, ancak suyun kalitesine biraz ekipman ve çok dikkat gerektirir. Kötü su koşulları, çiftleşmenin başarısız olmasına neden olur. Betta Balığı Nasıl Üretilir? sorusunun cevapları:

  1. Erkek bir Betta’ya baloncuk yuvası yaptırmak çok kolaydır, savaşan balığınız mutlu ve bakımlı ise büyük ihtimalle bir yuva yapacaktır.
  2. Ancak Betta yetiştirmek, bir erkek ve dişiyi aynı tanka atmaktan daha fazlasıdır.
  3. Yavru olarak adlandırılan yeni yumurtadan çıkmış balıklar, dişi tarafından bırakılan yumurtalardan çıkar.
  4. Çiftleşme ritüeli sırasında erkek (ve bazen dişide) döllenmiş yumurtaları alır ve kabarcıklı yuvalarına yerleştirir.
  5. Erkek, birkaç gün sonra yavru çıkana kadar yumurtaları korur ve bakımını yapar.
  6. Genellikle bu balıkların çiftleşmesi günde birkaç saat sürer, bundan sonra dişiyi yumurtladıktan sonra akvaryumdan çıkarmanız gerekir.
  7. Erkek Betta, yumurtalarını bıraktıktan sonra dişiye karşı çok agresif bir tavır sergiler.
  8. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra erkek Betta balığını da akvaryumdan çıkarmanız gerekecektir.
  9. Yanlışlıkla yavru betalara zarar verebilir ve hatta bazı erkekler onu yiyebilir.
  10. Yeni doğan Betta’nın kendine ait bir akvaryumu olması en iyisidir.

Bu nedenle, Beta Balıklarını Üretmek İstiyorsanız, şunlara ihtiyacınız olacak:

  • Her balık için ayrı akvaryumlar kurun Çiftleşmeye ve yavru yetiştirmeye uygun ayrı bir tank
  • Son olarak, yavruları büyüdükten sonra ayırmak için birkaç ekstra tanka da ihtiyacınız olacak.
  • Her akvaryumun bir radyatör, kapak ve filtreleme sistemine ihtiyacı olduğundan, balık yetiştirmek çok sayıda ekipman gerektirir.
  • Sağlıklı yavrular yetiştirmek için akvaryumlarında sünger filtre kullanmanız gerekecek, böylece su nazikçe dolaşacaktır.
  • Ayrıca yavruların saklanması için birçok bitkiye ve başka süslemelere ihtiyacınız olacak. 

Beta Balıkları Ne Yer (Beta Balıklarının Beslenmesi)

Beta Balıkları Ne Yer (Beta Balıklarının Beslenmesi) için ve sağlıklı olması ve ayatlarına devam edebilmleri için yapmanız gerekenler:

  1. Betta balıkları etoburdur ve yüksek proteinli bir beslenmeye ihtiyaç duyarlar.
  2. Doğada kavgacı siyam balıkları, etraflarında yüzen küçük böceklerin ve larvaların yumurtalarını yiyerek hayatta kalırlar.
  3. Evcil yetiştirilen betta balıkları genellikle yiyecek seçimleri konusunda titiz değildir.
  4. Taze, donmuş veya ticari yiyecekler yerler.
  5. Akvaryumun dibindekileri yemektense yüzen yiyeceklerle beslenmeyi tercih ederler.
  6. İdeal olarak, Betta balıklarını çeşitli taze yiyeceklerle beslemeli ve bu tür için özel olarak yapılmış ürünlerle takviye etmelisiniz.
  7. Ancak Bettalar için taze yiyecek bulmak her zaman kolay değildir.
  8. Betta balıkları, ayrıca pul balık yemi de yiyebilirler.
  9. Bu besleme türü pek iç açıcı değildir.
  10. Çünkü pullar akvaryumun dibine çöker ve genellikle tüketilmez.
  11. Kirlenmeye meyillidirler ve sizi suyu daha sık değiştirmeye zorlayabilirler.

Aşağıdakiler gibi satın alabileceğiniz taze, dondurularak kurutulmuş ve dondurulmuş yiyecekler Betta Balıklarına verilebilir.

  • Karidesler
  • Sivrisinek larvaları
  • Tubifeks solucanları
  • Sülükler
  • Daphnia yumurtaları (su pireleri)

Betta Balıkları Günde Ne Kadar Beslenir?

Betta Balıkları Günde Ne Kadar Beslenir? Sorusu yetiştiricilerin aklına takılan sorulardan biridir. Kavgacı siyam balıkları, diğer birçok balık türü gibi, beslenme konusunda kendilerini nasıl düzenleyeceklerini bilmezler. Yiyecek varsa, incinene kadar abur cubur yemeye devam ederler. Ağızlarına alabilecekleri herşeyi yemeye çalışırlar

Betta balığının midesi yaklaşık olarak gözlerinin büyüklüğü kadardır!

  • Betta balığı yemeye başlayınca doyuncaya kadar yer sonra bırakır. Bu sebpten asla 2 dakikada tüketebileceğin den daha fazla yiyecek vermeyin. Günde iki kere beslenmesi idealdir.
  • Aşırı yemek genellikle obezite, kabızlık ve yüzme kesesi ile ilgili problemler gibi sağlık sorunlarına neden olur.

betta baliklari Kavgaci Siyam Baligi ozellikleri ve bakimi 2

✔️ Balığınız için aldığınız yemlerin paket talimatlarını dikkate almayın. Üreticiler genellikle, bir balığın optimal sağlık için ihtiyaç duyduğu yem miktarını ve beslenme sıklığını abartır.

✔️Yemi akvaryuma atmadan önce birkaç dakika suya batırmak iyidir. Bu şekilde yem, balığınız onu yemeden önce yeniden sulanır ve genişler.

✔️Yemi verdikten 2 dakika sonra, kalan yiyeceklerin bir ağ ile akvaryumdan çıkarılması ve atılması gerekir.Haftada bir gün betta balığını aç bırakmak ona iyi geldiği düşünülmektedir.

✔️Evinizden bir kaç gün uzaklaşmanız gerektiğinde Betta balıklarına Fazla yem vermek balıklarınızın boğulmasına ve hastalanmasına neden olur.

✔️Betta balıkları yemek yemeden 14 güne kadar yaşayabilir. Kısa bir tatil için otomatik bir yemlik kurmayı veya balığınızı bir arkadaşınıza emanet etmeniz gerekir.

Betta Balıkları İçin Akvaryum Seçimi

Betta Balıkları İçin Akvaryum Seçimi için dikkat edilmesi gerekir. Kavgacı Siyam Balıkları için birkaç akvaryum seçeneği vardır. Birden fazla balığı ayrı ayrı barındırmak için istiflenebilen küpler veya sudan büyüyen bitkilerle dolu cam vazolar vardır. Ancak bu tür aksesuarlar, görünüşleri güzel olsada Betta balıkları için genellikle uygun değildir.

Balık satanlar genellikle küçük su kaplarında bu balıkları satarlar. Bu şekilde, doğada nefes alma ve bulanık suda hayatta kalma yeteneklerini vurgularlar. Ancak önemli bir kavramın altını çizmek gerekir: Sağlıkta, hayatta kalmak ve büyümek aynı şey değildir!

Vahşi doğada, bir Betta balığı küçük bir su birikintisinde yüzüyorsa, harika becerilerini sudan çıkmak ve daha iyi bir ortam bulmak için kullanacaklardır. Sonsuza kadar o boşlukta sıkışıp kalmazlar.

Betta balığı, yaklaşık 1 litrelik küçük bir kapta geçici olarak hayatta kalabilse de, dar ortamlarda kısa sürede sıkılır ve tedirgin olur. Hem erkek hem de dişi Bettalar, yeterli yüzecek alanları yoksa yüzgeçlerini ısırabilirler. Renklerini ve iştahlarını kaybederler ve bu koşullarda açıkça mutsuz olurlar.

Betta Balığı Besleyebileceğiniz En Küçük Akvaryum Ne Kadar Olmalıdır?

  1. Suyu sık sık (her gün veya iki günde bir) değiştirirseniz yaklaşık 4 litre kapasiteli bir akvaryum yeterli olacaktır ancak bunu önermiyoruz.
  2. Süsleme ve bitkiler için yeriniz olmayacak, balıklarınız kolayca sıkılacak, daha kısa yaşayacak ve ayrıca yüzmek için alana ihtiyacı olacak.
  3. Çok daha iyi bir seçenek yaklaşık 19 litre kapasiteli bir akvaryum olurken, imkanınız varsa 38 litre civarındaki standart akvaryum en iyisidir.
  4. Ayrıca bu standart ölçülerdeki akvaryumlar için ısıtıcı, ışık ve filtreleme sistemleri bulmak daha kolaydır.
  5. Daha küçük bir akvaryum kurmaya karar verirseniz, daha az seçeneğiniz olacaktır.

Su Kalitesi ve Filtreleme Sistemleri

Betta Balıkları oldukça dayanıklı bir türdür ve çok çeşitli koşulları tolere eder. Daha önce de belirtildiği gibi, vahşi doğada bir Betta, çamurlu veya kokuşmuş sularda bir süre hayatta kalabilir, ancak durgun bir akvaryum da bu tamamen başka bir konudur.

Akvaryum Filtreleme Sistemleri iki şey yapar: Suyu oksijenlendirir ve sirküle eder ve kalıntıları filtreler. Bazı filtreleme sistemleri, sudaki yabancı maddeleri de gidermek için karbon gibi bir baz kullanır.

Ancak Betta Balıkları için akvaryumda filtreleme sistemine ihtiyacınız yoktur. Bu balıklar doğrudan yüzeyde nefes alabildikleri için suda yüksek düzeyde oksijene ihtiyaç duymazlar. Çok fazla su sirkülasyonu sevmezler ve özellikle akvaryumun tepesinde daha sakin bir tempoyu tercih ederler. Ama kirli suyu da sevmezler.

Filtrelenmemiş bir akvaryum genellikle günlük su değişimine ihtiyaç duyar, aksi takdirde dipte birikintiler oluşur ve balıklarınız zarar görür. Betta balığının kirli suda, yaşam beklentilerini azalır ve stres seviyelerini artar. Renklerini kaybedebilir ve yüzgeç çürümesi veya başka hastalıklar yaşayabilirler.

Yaklaşık 19 veya 38 litre kapasiteli bir akvaryum almaya karar verirseniz, düşük akışlı veya asılı filtre alabilirsiniz, bu balığınız için iyi olacaktır. Değiştirilebilir karbon silindirli basit bir kurulum, bu balıklar için ideal filtre tipidir.

Betta Balığı İçin Su Sertliği ve pH Seviyesi Ne Olmalıdır

Betta Balığı İçin Su Sertliği ve pH Seviyesi Ne Olmalıdır. Dövüşen balıklar su sertliğine özellikle duyarlı değildir ve iklime alıştıktan sonra birçok koşulda yaşayabilir. Su çok sert olmadığı sürece, musluk suyu kullanabilirsiniz. Karbonat sertliği (KH) 0 ile 25 arasında ise bu balıkların hiçbir sorunu yoktur.

Betta Balıkları, hafif asidik suyu tercih eder ve ideal pH’ları 6,5′tir. Her iki durumda da balık yerel su koşullarına alışacaktır, bu nedenle Betta balığı, stresli olmadıkça pH konusunda endişelenmenize gerek yoktur.

betta baliklari kavgaci siyam baligi 2

Beta Balıkları İçin Su Sıcaklığı

Beta Balıkları İçin Su Sıcaklığı için: Betta Balıkları, tropikal balıklardır ve sağlıklı kalabilmek için sürekli olarak sıcak bir ortama ihtiyaç duyarlar. Su sıcaklığı sabit kaldığında ve yaklaşık 14 ° ile 30 ° C arasında olduğunda iyi sonuç verirler. Akvaryumdaki sıcaklık çok düşük veya çok değişiyorsa, balığınız hayatta kalamayabilir.

  • Eviniz tüm yıl boyunca 26°C civarında olmadığı sürece akvaryumunuz için mutlaka bir ısıtma sistemine ihtiyacınız vardır. Betta balıkları bir kase suya sığacak şekilde yaratılmamıştır!
  • Akvaryuma su eklediğinizde, içindeki su ile aynı sıcaklıkta olmalıdır (veya birkaç derecelik bir fark olmalıdır).

Betta balıkları, su 23 °C’nin altına düştüğünde veya aniden sıcaklığı birkaç dereceden fazla değiştirdiğinde çok strese girer. Aktivite seviyeleri düşer ve genellikle yemek yemeyi reddederler. Hastalanma veya enfeksiyon geliştirme olasılıkları daha yüksektir.

✔️ Aydınlatma Açısından Betta Balıkları, doğal bir aydınlık ve karanlık döngüsünü tercih eder, bu nedenle odanız doğal ışık alıyorsa ek bir aydınlatmaya gerek yoktur.

✔️ Ancak Akvaryumunuzda Kesinlikle Bir Kapağa İhtiyacınız Olacak! Betta balıkları akvaryumdan atlamakta çok iyidirler. Bu beceriyi atalarından miras almış olabilirler. Balıklarınızı güvende tutmak için akvaryumunuzu kapalı tutun.

✔️ Bitki ve Süs Eklemek Gerekir Mi?

  1. Bu balıklar çevrelerini keşfetmeyi ve bitkilerin, çubukların ve kayaların arkasına saklanmayı severler.
  2. Işık dolu bir odanız varsa, akvaryumda canlı bitkiler kullanabilirsiniz.
  3. Bitkileri tercih ederseniz, bitki dostu filtre kullanmalısınız.
  4. Aksi takdirde bitkiler köklerinden çıkacaktır.
  5. Bettalar ayrıca yapay bitkilerle oynamayı severler.
  6. Eğlenceli bir akvaryum için, taşlar, dallar veya başka süslemeler de ekleyebilirsiniz.

✔️ Suyu Ne Sıklıkla Değiştirmelisiniz? Akvaryum ne kadar küçük olursa, suyu o kadar sık ​​değiştirmeniz gerekecektir. Bitkiler ve çok sayıda balık bulunan bir akvaryum, canlı dekorasyonu olmayan ve tek bir balık bulunan bir akvaryumdan daha sık su değişimi gerektirir. Akvaryumunuzda filtreleme sistemi varsa 2 haftada bir hatta ayda bir su değişimi yapmanız gerekebilir.

✔️ Akvaryumun Suyu Nasıl Değişir? Akvaryumcular genellikle su değişimlerinden yüzde olarak bahsederler. Rutin bir su değişimi, akvaryumdaki suyun yaklaşık %10’unu çıkardığınız ve değiştirdiğiniz zamandır.

Suyun çoğunu dışarıya almak, akvaryumdaki iyi bakterileriyok etmenizi sağlar. Ayrıca su kimyası açısından da akvaryumun dengesini bozar. Betta balıkları, ortamın aniden değişmesinden hoşlanmazlar. Akvaryumunuzdaki koşulları aniden değiştirmek yerine kademeli olarak değiştirmek daha iyidir.

✔️ Tankınız çok küçük veya çok kirliyse, balığınızı sağlıklı tutmak için daha fazla su değiştirmeniz gerekebilir. Akvaryumda birden fazla balık varsa,  24 saatte bir akvaryumdaki suyun %30’u veya 1/3’ü kadar değiştirebilirsiniz.

✔️ Akvaryumunuz büyükse ve filtreleme sistemine bağlı olarak, ayda iki kere suyun %20 sini bırakacak şekilde değiştirebilirsiniz.

betta baliklari Kavgaci Siyam Baligi ozellikleri ve bakimi 1

Son Söz

Sağlıklı bir Betta aktif olmalı, çevreyi merak etmeli ve iyi bir iştaha sahip olmalıdır. Akvaryuma yaklaştığınızda tepki verirler, bir erkek sizi görünce yüzgeçlerini bile açabilir. Renkleri stres altındaki bir balıktan daha yoğun ve daha canlı olacaktır.

Eğer balıklarınızda yukarıdakiler yoksa, kontrol edilecek ilk şey, akvaryumunuzun sıcaklığıdır. Su yaklaşık 24 °C’nin altında ise, muhtemelen balığınızın mutsuz olmasının nedeni budur. Sıcaklığı yaklaşık 26 ° C’ye yükseltmeyi deneyin ve bunun geçip geçmediğine bakın.

Bununla birlikte, bazen balıklarınız daha ciddi şekilde hastalanabilir. Bettaların birçok yaygın akvaryum hastalığına yatkınlığı vardır. Acemi bir bakıcı için profesyonel yardım almadan neler olup bittiğini anlamak zor olabilir.

1 cevap
  1. Osman diyor

    Bu betta balıklarının herhangi birinin dişisi lazım bana nerden bulabılırım yardımcı olabilirmisiniz. Ayrıca çok ayrıntılı bir yazı olmuş emeğinize sağlık

Cevap bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Cevap verdiğiniz için teşekkürler, sitemizdeki diğer içerikleri okumanızı öneriyouz.

Sitemizi kullanarak çerezlere (cookie) izin vermektesiniz. Detaylı bilgi için Çerez Politika'mızı inceleyebilirsiniz. Kabul et Detaylar