Avakado Yetiştiriciliği & Avakado Yetiştirme
Avakado yetiştiriciliği ve avakado yetiştirme il ilgili bilgilerin yer aldığı en iyi web sitesi sorulist.com
Avakado Yetiştiriciliği & Avakado Yetiştirme
Avakado Yetiştiriciliği alternatif bir iş olarak aranmaktadır. Avakado Yetiştirme nasıl yapılır? sorusu insanlar tarafından merak edilmektedir. Avakado tropikal bir meyve olup, koyu yeşil rengi ile armuta benzemektedir. Avakado iyi bir lif kaynağı olup, kalbe, sindirime, göze olmak üzere bir çok faydası bulunmaktadır. Avakado Yetiştiriciliği için gerekli olan koşullar aşağıdaki gibidir.
- İklim
- Toprak
- Tohum ve fidan
- Gübre
- Sulama
İklim
İklim koşulları her meyve ya da sebze için çok önemlidir. Avakado Yetiştirme için gerekli olan iklim şartı tropikal ve yarı tropikal bölgelerde kolaylıkla yetişmektedir. Avakado soğuğa, don olayına ve kuru rüzgarlara karşı çok dayanıksız bir meyvedir. Onun için ılıman ve sıcak bölgelerde kolaylıkla yetiştirilebilir.
Toprak
Toprak koşulları da çok önemli olup, tuzlu topraklarda yetiştirmek çok zordur. Toprak asidik değerde olup ortalama ph değeri 5 ile 7 arasında olmalıdır. Kuru toprağı sevmedikleri için nemli yani drenajlı topraklarda daha hızlı yetişmektedir.
Tohum ve Fidan
Tohum ve Fidan için öncelikle yapılması gereken avakado tohumun ekilerek, fidanlıkta fidan haline getirildikten sonra toprağa tekrar dikilir. Ortalama 6 ay gibi fidan yetiştikten sonra ana toprağa dikilmesi daha uygun olacaktır.
Gübre
Gübre avakado yetiştiriciliğinde büyük önem arz etmektedir. Azot değeri yüksek olan gübrelerin kullanılması avakadonun büyüme ve gelişmesinde büyük önem taşımaktadır. Avakado yetiştiriciliği için potasyum oksit ve posfat oksit gibi gübrelerin kullanılması daha uygundur. Tabiki doğal gübrelilerde mutlaka kullanılmalıdır.
Sulama
Sulama için en önemli dönüm noktası: fidanlar ana tarlaya dikildikten hemen sonra sulanmalıdır. Suya karşı hassas bir meyve olduğu için, çok aşırı sulama avakadoyu zarar verip çürümesine neden olabilir. Yağ oranı, meyve büyüklüğü arttırdığı ve hasat süresini kısaltan damlama sulama yapılması çok uygundur.
Avakado Yetiştiriciliği yaparken her avakado ağacı arasında en az 4 metre, ortalama 5 ile 7 metre arası boşluk bırakılmalıdır. Tarlada yabani otlar varsa mutlaka önceden temizlenmesi gerekir. Avakado fidanı dikildikten 5 ya da 6 yıl sonra meyve vermeye başlar. 10-12 yıl sonra ise bir avakado ağacından ortalama 200-400 arası avakado meyvesi toplanabilir.