Küp Açılımı – İki Küp Farkı – İki Küp Toplamı
Küp açılımı çarpanlara ayırmak konusunun içinde yer alan ve İki Küp Farkı ‘nın dışında İki Küp Toplamı gibi matematiğin temel yapı taşlarını oluşturan soru tiplerinin başında geliyor. Her ne kadar birçok öğrenci tarafından korkutan bir terim olsa da aslına bakarsanız sandığınız kadar çözümü korkunç problem tipleri değil. Yalnızca dikkat etmeniz gereken bir takım detaylar bulunuyor.
Küp Açılım Soru Çözüm Yöntemleri
Küp açılımı soru tipinin çözümünde başvurulan yöntem binom açılımıdır. Terim size belki de yabancı gelse de küp açılımı soru kalıpları temelinde 4 ayrı formülle kolay bir şekilde çözümlenebilir. Örneklendirmeler yardımıyla konuyu biraz daha detaylandıracak olursak,
Küp Açılımında Kullanılan Temel Formüller
Küp ile ilgili aşağıdaki formülleri kavramanız işinizi çok kolaylaştıracaktır.
İki Küp Farkı Açılımı Formülü
- İki küp farkı açılımı: a³ – b³ = ( a – b).(a² + ab + b²)
İki Küp Toplamı Açılımı Formülü
- İki küpün toplama işlemi: a³ + b³ = (a + b).(a² – ab + b²)
Diğerleri…
- İki ifadenin toplamının küpü: (a + b)³ = a³ + 3a²b + 3ab² + b³
- İki ifadenin farkının küpü: (a – b)³ = a³ – 3a²b + 3ab² – b³
Şeklinde tanımlanmaktadır.
Küp açılımında karşınıza çıkacak bütün soruları bu formül yapısı sayesinde çözümleyebilirsiniz. İki küp farkı ya da iki küp toplamı çarpanlara ayırma metodu ile yukarıdaki soru kalıpları kapsamında çözümleniyor. Olayın mantığını kavrayabilmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede soruları ezberlediğiniz kalıplar dışında yorum içeren bir yapısı bulunursa zorlanmadan devam edebilirsiniz. Eğer mantığı benimseme işleminde kendinizi yetersiz hissediyorsanız son çözüm olarak yukarıdaki çözüm kalıplarını ezberlemenizin dışında farklı bir yol bulunmuyor. Konu özelinde mümkün olduğunca çok sorul çözümü yaparak biraz daha çözüm pratikliğinizi arttırıp, farklı soru kalıpları hakkında tecrübe elde edebilirsiniz.