Dilin Tat Alma Bölgeleri
Dilin Tat Alma Bölgeleri dilin belli bölgelerinde yoğunlukla hissedilen tatlardır. 5 duyu organlarımızdan biri olan dil ile farklı besinlerin tatlarını ayırt ederiz. Dilimiz sadece tat almada değil, besinleri çiğnemede, yutmada ve konuşmada da görevi bulunmaktadır. Dilde bulunan papilla(tat alma tomurcukları) sayesinde besinlerin tadını alabiliriz. Tat alma tomurcukları özelleşmiş hücreler olup besinlerin tatlarına göre dilin farklı bölgelerinde bulunmaktadır. Dilin tat alma bölgelerini aşağıdaki görseldeki gibidir.
Tat Alma
Tat Alma olayının gerçekleşebilmesi için besinlerin öncelikle tükürük sıvısında çözünmesi gerekir. Tat alma olayının gerçekleşme sırası ise şu şekilde:
- Ağıza alınan besinlerin tükürük sıvısında çözünmesi
- Tat alma tomurcukları tarafından besinlerin ayırt edilmesi
- Tat alma tomurcukların resepetör yani almaçları uyarması
- Uyarıların sinirler ile beyne iletilmesi
- Beyinde gelen tadın değerlendirilerek tepki verilmesi.
Tat Alma Duyusu ile koku alma duyusu arasında ilişki vardır. Hatta internette sorulan sorulardan biri şudur: Koku ve Tat Alma Duyularımız Arasında Bir İlişki Var Mıdır? Vardır, çünkü: koku ve tat alma duyularımızın değerlendirilmesi aynı merkezde olduğu için, grip olduğumuzda ya da koku almada bir sıkıntı yaşadığımızda besinlerinde tadını ayırt etmede sıkıntı yaşarız.